Over De Rijke Noordzee

Maak kennis met De Rijke Noordzee

Hoe het begon

De Rijke Noordzee begon met een droom. Wat als windparken op zee niet alleen groene energie opwekken, maar ook nieuw onderwaterleven aantrekken? Dankzij het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij kregen we de kans om dit idee om te zetten in actie. Natuur & Milieu en Stichting De Noordzee sloegen de handen ineen en in 2018 ging het gezamenlijke programma De Rijke Noordzee van start.

Onze missie

Een gezonde Noordzee, bron van duurzame energie, rijk aan natuur en vol leven.

Ooit was de bodem van de Noordzee bezaaid met riffen. Een thuis voor vissen, schelpdieren en ander zeeleven. Maar door overbevissing en klimaatverandering is de biodiversiteit in ons grootste natuurgebied sterk afgenomen. De natuur kan wel een steuntje in de rug gebruiken. De komst van steeds meer offshore windparken vergroot de druk op de Noordzee, maar biedt ook nieuwe kansen.

Wij laten zien hoe de energietransitie en de onderwaternatuur elkaar kunnen versterken. Met vernieuwende methodes onderzoeken we hoe natuurversterkende maatregelen in windparken op zee bijdragen aan een gezond ecosysteem. Hiermee inspireren en motiveren we anderen om ook in actie te komen. We delen onze kennis, verbinden partijen en brengen ons verhaal actief naar buiten, in Nederland en daarbuiten. Want onze prachtige Noordzee verdient bescherming én herstel.

Hoe we dit doen

De visie van De Rijke Noordzee

We gaan voor een toekomst waarin duurzame energie de motor is van een herstellende natuur. Een toekomst waarin elk windpark op zee een kraamkamer is voor onderwaterleven. Dát is waar we aan bouwen. Door innovatie, monitoring en samenwerking laten we zien hoe de energietransitie en natuurherstel hand in hand kunnen gaan. Zo brengen we onze droom tot leven: een gezonde Noordzee, bron van duurzame energie en vol onderwaterleven.

5 windparken op zee

waar we actief werken aan natuurherstel

5 hectare aan schelpmateriaal en oesters

aangelegd in Gemini Windpark
Lees onze succesverhalen

Het team achter De Rijke Noordzee

Vera Bánki
Programmadirecteur
Marjolein Kelder
Senior projectleider
Christiaan van Sluis
Senior Marien Ecoloog
Conny Groot
Senior Communicatie
Celesta Stockmann
Controller
Frank Jacobs
Projectleider
Oskar van Megen
Projectleider
Isaac de Boer Ferrier
Projectleider
Margot van Aalderen
Projectleider
Eline van Onselen
Marien Ecoloog
Renate Olie
Marien Ecoloog
Dieuwertje Penders
Persvoorlichter
Ivo van Heck
Communicatie
Marije Allemekinders
Communicatie

Bekijk het verhaal achter De Rijke Noordzee

Op een leeg blaadje ontstond een uniek plan: wat als windmolenparken op zee zouden kunnen bijdragen aan natuurherstel? Met een getalenteerd team dat toegewijd is aan duurzaamheid, hebben we deze droom vanaf de grond opgebouwd. Bekijk onze documentaire om ons verhaal te volgen.

Meer impact met Natuurversterking Noordzee

Een belangrijke mijlpaal: in 2025 ging het programma Natuurversterking Noordzee van start. Wij zitten in de kerngroep van deze alliantie, een publiek-private samenwerking tussen overheid, wetenschap, bedrijven en maatschappelijke organisaties.

 

Dit programma reikt verder dan alleen windparken en richt zich op natuurversterking in de hele Noordzee. Dankzij een subsidie van 150 miljoen euro vanuit het Klimaatfonds kunnen er grote stappen gezet worden. We kunnen hiermee onze projecten opschalen, onze kennis breder delen en nog intensiever werken aan een gezonde Noordzee.

Meer over Natuurversterking Noordzee
Waar De Rijke Noordzee zich toelegt op de kansen die de energietransitie biedt voor natuurversterking op de Noordzee, richt Natuurversterking Noordzee zich op het volledige zeegebied. Daarbij nemen we zowel het onderwaterleven als de natuur in het kustgebied mee.
Jeroen Vis Programmadirecteur Natuurversterking Noordzee

Werk mee aan een toekomstbestendige Noordzee

Wil jij ons team komen versterken? Zet je samen met een gedreven team in voor het onderwaterleven in ons grootste natuurgebied.
Vraag naar onze vacatures