Verschillende partners brachten hun unieke expertise in bij dit project. Stichting Zeeschelp en Roem van Yerseke leidden de ontwikkeling van de kweekfaciliteit en de productie van oesterbroed, waarbij ze verschillende kweektechnieken gebruikten. NIOZ en WMR deden wetenschappelijk onderzoek naar de gezondheid van het ouderdierbestand, het kweekrendement en de overleving, terwijl HZ University advies gaf over de beste voeding. Waardenburg Ecology richtte zich op de uitplaatsing in het veld, juridische begeleiding en het monitoren van de overleving van oesters onder natuurlijke omstandigheden.

Oesterkweeklijn
Gezonde platte oesters: de kleine helden onder water
Natuurlijke riffen zijn de afgelopen decennia in rap tempo verdwenen in de Noordzee, maar oesters spelen een onmisbare rol in een gezond zee-ecosysteem. Ze filteren het water, bouwen riffen en trekken nieuw zeeleven aan. Zo dragen ze bij aan meer biodiversiteit in de Noordzee.
De Rijke Noordzee zet zich daarom in voor de terugkeer van de platte oester in de Noordzee. In dit project ligt de focus op het kweken van gezonde, sterke oesters zonder de Bonamia-parasiet, waar dit type oester gevoelig voor is. Met een succesvolle kweek van platte oesters is ook de stap naar gezonde riffen in de Noordzee dichterbij.

De samenwerking
Onze partners
Het onderzoek
Het onderzoek richt zich op het betrouwbaar kweken van jonge platte oesters die vrij zijn van de Bonamia-parasiet. Daarbij werken we binnen de oesterkweeklijn aan betere kweekmethodes, hogere overlevingskansen van larven en opschaling van de productie. Het doel: sterke, gezonde oesters die in het wild kunnen uitgroeien tot nieuwe rifbouwers.
Monitoring en analyse
De inspanningen varieerden over een periode van vier jaar. In het eerste jaar (2020) werd gestart met de kweek van volwassen dieren in de kweekfaciliteit en met de analyse van Bonamia en oesterbroed. In de daaropvolgende twee jaar werden larvenkweek en overleving geanalyseerd, evenals de groei van oesterbroed, de kwaliteit van algen en de kweekprocessen. In het vierde jaar (2023) werd “spat on shell” gemonitord na uitplaatsing, en werden de uitplaatsingsmethoden onderzocht. Dit werk resulteerde uiteindelijk in een protocol voor de kweek van platte oesters.
De basis leggen voor een sterke oestervoorraad
“Om aan de slag te kunnen met natuurherstel, moesten we een betrouwbare en grootschalige aanvoer van gezonde platte oesters in de Noordzee realiseren. Met dat doel zijn we dit onderzoeksproject gestart, mede mogelijk gemaakt door financiering van de Nationale Postcode Loterij. Gedurende het hele project bleven we nauw betrokken bij onze partners, bewaakten we de voortgang, en zorgden we ervoor dat resultaten en inzichten duidelijk werden gecommuniceerd.”
Oskar van Megen – Projectleider Oesterkweeklijn
