
Blauwwind
Herstel van oesterriffen in de Noordzee
De platte oester is bijna verdwenen uit de Nederlandse Noordzee, terwijl deze soort een belangrijke rol speelt in het ecosysteem. Oesterriffen filteren het zeewater, bieden schuilplaatsen aan jonge visjes en trekken soorten aan zoals haaien, roggen en zeehonden.
In dit project onderzoeken we of platte oesters zich kunnen voortplanten op schelpen en stenen rondom windturbines. Tegelijk kijken we naar de biodiversiteit in dit nieuwe windpark. Hoe passen soorten zoals zachte koralen zich aan aan deze kunstmatige riffen? Met dit oesterherstelproject hopen we het zeeleven te versterken en bij te dragen aan een gezondere en veerkrachtige Noordzee.


Hoopvol herstel voor de platte oester
De broedstructuren voor oesters bleken goed bestand tegen de omstandigheden op zee, en de eerste resultaten zijn veelbelovend. Tijdens monitoring in 2021 en 2023 overleefde 70% van de volwassen oesters, en veel exemplaren waren klaar om zich voort te planten. Jonge oesters werden aangetroffen, zowel in als buiten de manden, en er zijn larven in het water gevonden. Dit wijst erop dat de platte oesters niet alleen overleven, maar zich ook verspreiden.
Deze resultaten tonen aan dat windparken op zee een waardevolle rol kunnen spelen in natuurherstel. Door de omstandigheden verder te optimaliseren, kunnen we oesterriffen ontwikkelen die bijdragen aan meer leven en biodiversiteit in de Noordzee.
