Op 4 maart gaven innovators Reefy, ReefSystems en ILVO Vlaanderen hun pitch voor twee uitdagingen die De Rijke Noordzee uitgaf. Reefy en ReefSystems presenteerden hun oplossing voor biologisch afbreekbare riffen en ILVO Vlaanderen voor efficiënte monitoring van de biodiversiteit. Tijdens een livestream in De Oude Bibliotheek in Delft riep de jury Reefy uit tot winnaar van de Offshore Wind Innovation Challenge 2020. Met het winnen van de challenge winnen ze deskundige coaching, een mogelijke samenwerkingspartner, publiciteitsondersteuning en een testkans voor een pilot in de Noordzee.
Innovatie voor de natuur
Reefy nam de missie op zich om het perfecte biologisch afbreekbare kunstmatige rif te ontwerpen. Ze 3D-printen riffen van meerdere materialen die in 30 jaar zullen worden afgebroken. “Reefy paste zich tijdens hun reis heel goed aan aan de vragen van De Rijke Noordzee voor een oplossing. Het doel van de challenge om de drempel te verlagen tussen aanbieders van technologie-oplossingen en degenen die op zoek zijn naar innovatieve oplossingen, is perfect vervuld: opnieuw heeft de challenge een oplossing gevonden!”, Martin Weissmann van TKI Wind op Zee.
De jury bestond uit drie experts: Renate Olie (Marien ecoloog De Rijke Noordzee, werkt aan natuurontwikkeling in offshore windparken), Marin van Regteren (milieuspecialist en onderzoeker Marine Life and Nature Enhancement bij Eneco) en Remment ter Hofstede (Marine Ecologist en Engineering Specialist Marine and Coastal Ecology bij Van Oord). Renate Olie van De Rijke Noordzee en woordvoerster van de jury onderbouwde: “Een groot voordeel van een biologisch afbreekbaar rif is dat ontmantelingskosten worden bespaard en de natuur niet wordt verstoord na de levensduur van offshore windparken. De jury was overtuigd door het multifunctionele ontwerp van de oplossing van Reefy. Dat ze de oplossing al hebben getest in samenwerking met Wageningen University en Deltares, leverde relevante inzichten op. En hun enthousiasme is aanstekelijk."
Leon Haines van Reefy: “De Offshore Wind Innovation Challenge was een vonk voor ons om te innoveren. Onze volgende stap is om ons materiaal in het water te krijgen en contact op te nemen met de andere finalisten om te kijken of samenwerking mogelijk is." De Rijke Noordzee reageerde positief en onderhoudt het contact met zowel de winnaar als de andere finalisten om te kijken of de oplossingen geïmplementeerd kunnen worden in een van onze projecten.
De Offshore Wind Innovators Challenge wordt georganiseerd door TKI Wind op Zee.