nl en
De Rijke Noordzee Offshore Quarter size
Redactie

De Rijke Noordzee

Natuurontwikkeling op de bodem van de Noordzee: wat doet De Rijke Noordzee?

05/10/2021

Als je op het Noordzeestrand staat kun je bij helder weer enkele windparken zien liggen. Wat gebeurt daar? En hoe ziet het leven onderwater eruit?

Met het programma De Rijke Noordzee, een initiatief van Natuur & Milieu en Stichting De Noordzee, zijn we inmiddels ruim drie jaar onderweg. We begonnen met een aantal mooie projecten voor natuurontwikkeling in de Nederlandse Noordzee. Want we grijpen met De Rijke Noordzee de unieke kans die windmolenparken bieden om de onderwaternatuur te versterken en de biodiversiteit te vergroten.

Waarom is dat nodig?
Ooit was een groot deel van de Noordzeebodem bedekt met natuurlijke riffen, zoals oesterbanken. Deze zijn door menselijk ingrijpen en ziektes nagenoeg verdwenen en de biodiversiteit van ons grootste natuurgebied is afgenomen. Riffen zijn een schuilplaats voor veel leven in zee, en een bron van voedsel voor andere zeedieren. Oesters filteren bovendien het water, recyclen voedingsstoffen en slaan koolstof op.

Wat doet De Rijke Noordzee?
We werken op vijf offshore locaties aan natuurontwikkeling met verschillende projecten. Op een klein stuk Noordzee van de North Sea Farmers testen we oesterkooien en kunstriffen eerst op kleinere schaal, voordat we deze plaatsen in de windparken op zee. Op de bodem van de Noordzee zijn de omstandigheden zwaar, het is dus belangrijk om vooraf te weten of de ontwerpen bestand zijn tegen de stroming, golfslag en dynamiek van de bodem. In de windparken hebben we oesters uitgezet rond de voet van de windturbines en doen we onderzoek naar het gedrag van kabeljauwen. We kweken succesvol jonge oesters in de oesterkweeklijn en doen onderzoek om de kweek te verbeteren.

“Een krachtige samenwerking tussen de windsector en natuurorganisaties. Innovatie op de zeebodem in windparken met als ultieme doel een gezonde en rijke Noordzee.”

Erwin Coolen Programmadirecteur De Rijke Noordzee

Redactie

De Rijke Noordzee