Met een financiële impuls van 8,5 miljoen euro uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij kunnen Natuur & Milieu en Stichting De Noordzee voor het eerst op grote schaal de onderwaternatuur versterken in windparken op de Noordzee. Daar zijn door menselijk ingrijpen en ziektes de natuurlijke riffen nagenoeg verdwenen. Maar binnen de windparken op de Noordzee mag niet over de bodem worden gevist. Door juist daar nieuwe levende riffen te ontwikkelen, ontstaan plekken voor schelpdieren om aan te hechten. Zo ontstaan kraamkamers die de biodiversiteit in de Noordzee een ‘kickstart’ geven.
De directeuren van de organisaties reageren verheugd op het nieuws van de bijdrage uit het Droomfonds. Marjolein Demmers, directeur Natuur & Milieu: “Met de komst van windparken op de Noordzee dient zich een enorme kans aan voor natuurversterking. Met deze schenking dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij kunnen we die kans benutten. We vergroten het enthousiasme voor windmolens op zee en geven tegelijk het ecosysteem in de Noordzee een vitale impuls.”
Margriet Schreuders, hoofd Goede Doelen van de Postcode Loterij: “De bijzondere aanpak met de aanleg van riffen door Stichting De Noordzee en Natuur & Milieu kan met deze bijdrage enorm worden opgeschaald. Het zal leiden tot een wereldwijde standaardaanpak voor de aanleg en ontwikkeling van onderwaternatuur binnen windparken op zee en zo bijdragen aan veel meer natuurherstel. Dat is precies het soort moedige, baanbrekende projecten waar het Droomfonds voor is bedoeld.”
Hand in hand
Met het project De Rijke Noordzee willen de organisaties stimuleren dat de bouw van windparken voortaan hand in hand gaat met natuurversterking. Floris van Hest, directeur Stichting De Noordzee: “Met de energietransitie gaat de Noordzee een turbulente én hoopvolle tijd tegemoet. Het project De Rijke Noordzee belichaamt die belofte van hoop. Als we de onderwaternatuur tot bloei laten komen in windparken, koppelen we de energietransitie aan de ontwikkeling en herstel van prachtige Noordzeenatuur.”
Schuilplaats
Riffen zijn een schuilplaats voor veel leven in zee en een bron van voedsel voor andere zeedieren. Ooit was 20 procent van de Noordzeebodem bedekt met natuurlijke riffen, zoals oesterbanken. Door menselijk ingrijpen en ziektes zijn de riffen echter bijna allemaal verdwenen. Omdat binnen windparken niet met sleepnetten mag worden gevist, zijn de parken ideale locaties om actief de onderwaternatuur te versterken.
Vijf locaties
De organisaties gaan op vijf locaties in Nederlandse windparken levende riffen bouwen met onder meer oesters, paardenmosselen en kokerwormen. De rifstructuren, die worden ontworpen en getest in een lab, bestaan uit harde materialen waarop diverse soorten zich kunnen aanhechten. Ook worden zogenaamde natuurlijke rifbouwers, waaronder de oester, uitgezet in de windparken. Rifbouwers produceren larven die bijdragen aan een volwaardig rif dat allerlei andere soorten aantrekt, zoals krabben, kreeften en vissen. Zo wordt een windpark ook een kraamkamer voor onderwaternatuur.
Pilot
Tijdens een eerste pilot vorig jaar zijn rifstructuren en kooien met volwassen oesters in één windpark geplaatst. Dankzij de bijdrage uit het Droomfonds kan er nu grootschalig en voor lange termijn gewerkt worden aan het versterken van de natuur. Ook kan grondig onderzocht worden wat de optimale omstandigheden zijn hiervoor. Dit vergroot de kans dat natuurversterking in toekomstige windparken staande praktijk wordt.
Dankzij deelnemers Postcode Loterij
De bekendmaking van de miljoenenschenking aan het project is gedaan in aanloop naar het Goed Geld Gala van de Postcode Loterij op 4 maart. Dan maakt de Loterij bekend welk bedrag zij in totaal dankzij haar deelnemers aan goededoelenorganisaties kan schenken. De helft van de inleg van deelnemers aan de Postcode Loterij gaat naar goede doelen op het gebied van mens en natuur. Vorig jaar was dit een totaalbedrag van ruim 357,5 miljoen euro voor een betere wereld. Eerder deze maand maakte de Postcode Loterij al bekend dat zij 15 miljoen schenkt aan ‘Holwerd aan Zee’, een bijzonder natuurherstelproject in Friesland.