Afgelopen week zijn voor de tweede keer jonge oesters uitgezet in de Voordelta. De baby oesters, ook wel ‘broedjes’ genoemd, zijn het resultaat van de kweeklijn voor platte oesters.
Het gaat niet goed met onze inheemse platte oester in de Nederlandse Noordzee en deze soort is moeilijk te kweken. De kweeklijn is opgezet om nieuwe oesterpopulaties in het wild te kunnen starten en ondersteunen. Dit jaar zijn er grote stappen gezet om de kweek beter te laten lukken. Het aantal gekweekte broedjes is fors hoger dan voorgaande jaren. Voor onderzoek zijn ruim 3.000 broedjes uitgezet waarvan de overleving en groei nauwgezet gevolgd gaan worden. De jonge oesters mogen nog niet overal uitgezet worden in verband met regelgeving. In de Voordelta, vlak bij de Brouwersdam, waar nog een kleine natuurlijke populatie aanwezig is, mag dat wel. Door het uitzetten van oesters op deze locatie wordt de natuurlijke populatie ondersteund en kunnen we meer leren over de voortplanting en overleving van platte oesters in Nederlandse wateren.
De kweeklijn is een initiatief van De Rijke Noordzee, Wageningen Marine Research, HZ University of Applied Sciences, Stichting Zeeschelp, NIOZ, Waardenburg Ecology en Roem van Yerseke. De ‘broedjes’ zijn afkomstig van Stichting de Zeeschelp waar De Rijke Noordzee en Ark natuurontwikkeling werken aan het kweken van platte oesters voor natuurversterking.