nl en
DSCN1386
Redactie

De Rijke Noordzee

In gesprek met collega's: onderwater valt zoveel te leren

15/12/2021

De Rijke Noordzee bestaat uit een team van toegewijde professionals afkomstig van Stichting De Noordzee en Natuur & Milieu. Dag in dag uit werken zij hard voor een gezonde Noordzee, rijk aan natuur, vol leven en een bron van duurzame energie. We gaan in gesprek met twee van hen: Frank Jacobs (projectmanager) en Renate Olie (marien ecoloog). Zij vertellen over hun motivatie, hun werkzaamheden en over hun passie voor de Noordzee.

"Elke dag leer ik nieuwe dingen, ben ik behoorlijk wetenschappelijk bezig en heb ik bovendien een helder en concreet doel dat gehaald dient te worden: die riffen moeten namelijk het water in," zegt Frank als hem wordt gevraagd wat hem aanspreekt in zijn werk. Grensverleggend, noemt hij het werk voor De Rijke Noordzee. Renate vindt vooral de diversiteit van het werk ontzettend leuk. "Zo mag ik zelf de zee op om metingen te doen, maar schrijf ik ook de plannen, voer ik gesprekken om dat voor elkaar te krijgen of verzamel ik literatuur voor onze Toolbox (waar we al onze kennis in opslaan en delen). Veel afwisseling tussen breed en specifiek werk, en tussen verschillende sectoren."

Voor zowel Frank als Renate zijn de offshore dagen, op zee dus, zonder twijfel het leukst en het indrukwekkendst. "Met de voorbereidingen van een project ben je vaak meerdere maanden tot een jaar bezig. Vervolgens moet je al deze voorbereidingen waar zien te maken tijdens enkele dagen op zee. Erg hectisch, maar ook zeer belonend als het lukt," vertelt Frank, die zich vooral bezighoudt met zaken zoals afstemming, planning en financiën. Dit doet Frank zodat ecologen zoals Renate zich kunnen focussen op de belangrijkste vraag: hoe kan de natuur in windparken het best geholpen worden? "En dat waardeer ik zeer van Frank," knipoogt Renate naar haar collega. "Van de dagen thuis achter de laptop zal ik me later weinig herinneren, maar de offshore dagen in windparken zal ik blijven koesteren. Die zijn ontzettend leerzaam en belangrijk om een goed beeld te hebben van de zaken waar je dagelijks over praat."

"Van de dagen thuis achter de laptop zal ik me later weinig herinneren, maar de offshore dagen in windparken zal ik blijven koesteren."

Renate Olie Marien ecoloog bij De Rijke Noordzee

Onderwater valt nog zoveel te leren
Renate legt uit dat ze dit jaar op zee is geweest om te kijken hoe het gaat met de platte oesters in windpark Borssele, die daar in oktober 2020 zijn uitgezet. "Wij hebben de oestertafels voor het eerst neergezet op de erosiebescherming van windturbines en nu blijkt dat dit innovatieve concept uitstekend werkt en dat de oesters het goed doen. Daarnaast hebben we met behulp van een remotely operated vehicle foto- en videobeelden gemaakt, en hebben we watermonsters genomen voor ons onderzoek naar het zogenoemde ‘omgevingsDNA’. Hiermee monitoren wij de biodiversiteit rond windturbines," zegt de ecoloog. Maar dat is lang niet alles: ook werden er op zee kabeljauwen voorzien van een zender voor onderzoek, gezenderde kreeften uitgezet, gecontroleerd op oesterlarven en zijn er kunstmatige riffen en kooistructuren op de zeebodem geplaatst.

Er wordt tijdens de offshore dagen dus behoorlijk hard gewerkt, want er is nog enorm veel te leren. "Kijk je onder water, dan is nog zoveel onbekend. Met ons werk kunnen we een tipje van de sluier oplichten, de geheimen van de Noordzee ontrafelen," vertelt Frank enthousiast. Renate vult aan: "Juist op zee is het echt mogelijk om te zien wat windparken kunnen betekenen voor de natuur."

"Het werken op zee geeft mij een bepaald gevoel van nietigheid."

Frank Jacobs Projectmanager bij De Rijke Noordzee

Renate en Frank zijn niet alleen te spreken over de werkzaamheden, ook vinden ze het geweldig dat ze aan de slag kunnen met hun passie: de Noordzee. "Het werken op zee geeft mij een bepaald gevoel van nietigheid," legt Frank uit, die een maritieme achtergrond heeft. "De zee is immens, zowel qua oppervlakte als qua inhoud. En je kan de werkzaamheden nog zo goed plannen, maar als het weer bijvoorbeeld niet meezit, dan gaat het simpelweg niet door. Die overweldigende kracht vind ik iets magisch hebben."

Als marien ecoloog is Renate, die ook een enthousiaste duiker is, natuurlijk ook gek op Noordzee. Al helemaal op de dieren die daar leven. "Ik vind het fantastisch om in de Noordzee te duiken en de prachtige dieren te bewonderen die daar leven." Ze heeft niet één specifiek favoriet dier, maar is wel gek op naaktslakken. "Dat klinkt misschien gek als je ze alleen van op het land kent, maar onderwater zijn ze echt prachtig. Er zijn zoveel verschillende soorten en ze zijn niet altijd makkelijk te spotten. Maar dat maakt het juist een leuke uitdaging."

"Veel vrienden denken dat de zee simpelweg alleen een zee is. Maar het gaat zoveel dieper en het is zoveel complexer," vertelt Frank als hem wordt gevraagd wat zijn omgeving van zijn werk denkt. Hij vertelt zijn vrienden en familie dan ook veel over het werk waar hij elke dag mee bezig is. "Dat creëert een soort bewustzijn en levert ook vaak leuke discussies op, met invalshoeken die ik zelf soms nog niet had bedacht." De omgeving van Renate is niet per se anders gaan kijken naar de natuur in de Noordzee, denkt ze. Al is het maar omdat ze als fanatiek wrakduikster al veel erover vertelde voordat ze voor De Rijke Noordzee ging werken. "Maar," merkt Renate bedachtzaam op, "ik geloof wel dat ze anders zijn gaan kijken naar de energietransitie en de effecten van windparken op zee."

Bijzonder hoeveel zo’n klein team voor elkaar krijgt
"De Noordzee verbindt het hele team van De Rijke Noordzee," concludeert Frank. "De passie en toewijding van alle collega’s is zo bijzonder om te zien. Iedereen heeft een speciale band met de Noordzee en wenst haar het beste toe. Dat zie je terug in de manier waarop we als team samenwerken, communiceren en met elkaar omgaan." Renate sluit zich daar volledig bij aan. "Het is heel bijzonder hoeveel we als klein team voor elkaar krijgen."

Gevraagd wat ze tenslotte de Noordzee toewensen, hebben ze hun antwoord snel klaar. "Een gezond leven vol flora en fauna," glimlacht Frank. Renate sluit af: "Ik wens de Noordzee meer bekendheid toe, zodat het de liefde en waardering krijgt die mensen ook voor bovenwater natuur hebben." En met deze mooie motivatie gaan ze vol enthousiasme verder met hun werk voor De Rijke Noordzee.

Redactie

De Rijke Noordzee