nl en
Richard Rood HR2 de Rijke Noordzee Bimhuis Amsterdam 26 02 2024 09510 2048x1366
Redactie

De Rijke Noordzee

Hoop voor toekomst Noordzeenatuur dankzij nieuwe investering van de overheid

26/02/2024

Minister Van der Wal heeft vandaag een programma gelanceerd om natuur op de Noordzee beter te beschermen en te versterken. Ze deed haar aankondiging vandaag op het vijfjarig jubileum van De Rijke Noordzee in Amsterdam.

De Rijke Noordzee is een initiatief van Natuur & Milieu en Stichting De Noordzee. Het is opgestart om de natuur in en rondom windparken op zee te versterken. Inmiddels is De Rijke Noordzee in zes windparken aan de slag met onderzoek en pilots.

‘De kennis die we met De Rijke Noordzee hebben opgedaan over natuurontwikkeling in en om windparken is veelbelovend. We zijn er trots op dat dit gezien en gewaardeerd wordt door de overheid en andere betrokken sectoren. Met als feestelijk hoogtepunt dat vandaag dit nieuwe programma is gelanceerd’, aldus de initiatiefnemers van De Rijke Noordzee, milieuorganisatie Natuur & Milieu en Stichting De Noordzee.

Ewout van Galen, directeur Stichting De Noordzee: ‘De afgelopen jaren hebben wij gezien hoe je met de juiste ingrepen en innovatie weer ruimte maakt voor natuur op de Noordzee. En dat is heel hard nodig. De Noordzee is bij velen zo geliefd en bovendien Nederlands grootste natuurgebied. Het is fantastisch dat we nu door kunnen met het werk waar wij en onze partners zo in geloven. Windparken als kraamkamer voor Noordzeenatuur.’

Marjolein Demmers, directeur Natuur & Milieu: ‘De Noordzee is onmisbaar in de strijd tegen klimaatverandering. Windparken leveren de energie die Nederland zo hard nodig heeft voor de energietransitie. Het is van immens belang dat de natuur deze ontwikkelingen wel kan bijbenen, want op dit moment is de natuur behoorlijk uitgeput. Natuurversterking is daarom een verantwoordelijkheid van iedereen.’

Programma Natuurversterking Noordzee
Het programma Natuurversterking Noordzee wordt een publiek-private samenwerking tussen overheid, wetenschap, bedrijven en maatschappelijke organisaties. De Rijke Noordzee wordt één van de partners. Voor het programma is 150 miljoen euro uitgetrokken. Inzet is onder andere het herstel van onderwaternatuur en een natuurlijke bodem. Dan gaat het over het terugbrengen van riffen en oesterbanken, maar ook over maatregelen om diersoorten die in de knel zijn gekomen beter te beschermen. Denk aan haaien en roggen, maar ook vogels en vleermuizen.

Vijf jaar De Rijke Noordzee
Langs de gehele Nederlandse kust is De Rijke Noordzee actief. Het werk dat zij doet verschilt per windparklocatie. Op alle plekken wordt intensief samengewerkt met windparkeigenaren, energieproducenten en wetenschappers. In Zeeland is een oesterkweeklijn ontwikkeld, waardoor er nu gezonde jonge platte oesters beschikbaar zijn voor de toekomstige oesterriffen. Voor de Noord-Hollandse kust zijn in windparken kunstriffen geplaatst. Ook de windturbines zelf zijn onderwerp van onderzoek: een voorbeeld hiervan zijn waterverversingsgaten, waardoor zeedieren door de palen heen kunnen zwemmen. Tenslotte vindt er ecologisch onderzoek plaats naar het dierenrijk in het windpark. Een mooi voorbeeld daarvan is het volgen van kabeljauw en kreeften aan de hand van zenders.

Steunbetuigers van het eerste uur
Vandaag vierden Natuur & Milieu en Stichting De Noordzee het vijfjarig bestaan met een symposium over de stand van zaken wat betreft natuurversterking in windparken. Speciale aandacht op deze dag is er ook voor de steunbetuigers van het eerste uur. De organisaties konden in 2018 van start dankzij steun en financiering van ASN Bank en het droomfonds van de Postcode Loterij.

Redactie

De Rijke Noordzee