Offshore test site

Start
Partners NIOZ, Waardenburg Ecology, ARC Marine, North Sea Farmers
Wat doet De Rijke Noordzee?

Onderzoek naar effect van kunstmatige structuren op biodiversiteit

Naast de projecten in windparken op zee doen we ook onderzoek dichter bij de kust. In de Offshore Test Site van de North Sea Farmers, 12 kilometer uit de kust van Scheveningen, huren we een kavel van één vierkante kilometer. Hier testen we vier kunstmatige riffen op kleine schaal, om te zien welke structuren het meest geschikt zijn als schuil- en broedplaats voor verschillende soorten onderwaterleven. De meest effectieve structuren plaatsen we uiteindelijk op grotere schaal op de zeebodem in windparken.

De samenwerking

Partners op deze locatie

Dankzij de kavel van de North Sea Farmers kunnen we op een laagdrempelige manier onderzoek doen in de Offshore Test Site. Samen met NIOZ, Waardenburg Ecology en ARC Marine onderzoeken we hier vier verschillende structuren. Daarbij is dit een perfecte plek om innovatieve monitoringstechnieken uit te testen, in samenwerking met startups. Vanuit De Rijke Noordzee is Oskar van Megen betrokken als projectleider.

Het onderzoek

In de Offshore Test Site onderzoeken we vier verschillende structuren. Drie van deze zijn een kunstmatig rif en één wordt gebruikt om oesters uit te zetten.

  • (T)REE(F): een ontwerp van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek naar de Zee (NIOZ). Aan het kunstmatige rif is perenhout gebonden, om te zien of deze houtsoort geschikt is als bio-afbreekbare onderwaterstructuur.
  • WERC-dock: met dit ontwerp onderzoekt Waardenburg Ecology of deze lichtgewichte, stabiele constructie een kosteneffectief alternatief is voor het plaatsen en monitoren van platte oesters.
  • ReefCubes: deze kunstmatige riffen van ARC Marine zijn gemaakt van milieuvriendelijk materiaal en bieden schuilplaatsen en hechtingsoppervlakken voor zeedieren en planten.

Het grote voordeel van deze kavel is dat we hier ook mogen duiken, in tegenstelling tot windparken waar duiken verboden is. De duikers kijken of de structuren goed stabiel staan en welke diersoorten er in en rond de riffen leven. Met foto’s, videobeelden en innovatieve monitoringstechnieken krijgen we goed zicht op het effect van deze structuren op de biodiversiteit.

De rol van De Rijke Noordzee

“Onze kavel in de Offshore Test Site biedt veel mogelijkheden om samen te werken. Het is de perfecte plek om technologische innovaties uit te testen, bijvoorbeeld voor het monitoren van de onderwaterstructuren.”

  • Oskar van Megen, projectleider De Rijke Noordzee

De Rijke Noordzee biedt binnen de Offshore Test Site ruimte aan diverse partners om kunstmatige structuren te plaatsen en monitoren. We coördineren de missies en onderzoeken hoe we de positieve resultaten kunnen vertalen naar grootschalige toepassingen in windparken op zee.

Wil je met ons samenwerken?

Heb je een innovatieve monitoringstechniek die je wilt uittesten of wil je op een andere manier betrokken raken bij ons werk in de Offshore Test Site? Dan horen we graag van je.

Samenwerken

Over de locatie

De North Sea Farmers stellen zes kavels ter beschikking voor onderzoek en innovatie. Wij huren hier één kavel van. De Offshore Test Site ligt 12 kilometer uit de kust van Scheveningen en is een makkelijk toegankelijke locatie van 12 tot 20 meter diep. In tegenstelling tot windparken mag hier wel gedoken worden, wat onderzoek eenvoudiger maakt.

Bezoek de toolbox

Resultaten

Onze duikmissie in 2024 gaf een veelbelovend beeld: de structuren blijken te wemelen van het leven en lijken zeker bij te dragen aan een toename van biodiversiteit. Waar er in 2021 nog 25 soorten te zien waren, was dit aantal gestegen naar 39 bij de laatste duikmissie. De structuren waren onder andere bedekt met zeeanjelier en penneschaft en er werden schelpkokerwormen, mosselen en verschillende roofvissen te zien. Voor het eerst werden er zelfs congeraal en kabeljauw gespot bij de structuren.

Hoopvolle resultaten dus! Ook bleek bij een eerdere missie al dat de structuren stabiel bleven, zelfs bij onstuimige weersomstandigheden. De structuren bieden leefruimte voor diverse soorten en kunnen een bijdrage leveren aan een gezonder ecosysteem in de Noordzee. Door deze structuren uit te zetten in offshore windparken kunnen ze ook op deze plek een rol spelen in natuurherstel en biodiversiteitsversterking.