Al doende leren we: bij de eerste missie ontdekten we dat het ontwerp van de gebruikte kunstriffen niet geschikt was voor de bodemcondities in dit windpark. De oesterkooien waren bedolven onder het zand en de oesters hadden daardoor weinig overlevingskans of mogelijkheid om zich voort te planten. We gingen terug naar de tekentafel. Wat leerden we uit deze missie over de omstandigheden in de Noordzee, en hoe kunnen we dit doorvoeren in een vernieuwd ontwerp?
Samen met Van Oord deden we vier jaar lang onderzoek en dat leidde tot een innovatief ontwerp: de oestertafels. Hierbij worden de oesters hoger op de structuur geplaatst, waardoor ze toegang hebben tot vers water en bestand zijn tegen de zanderige bodem. De structuren zijn bovendien onderhoudsarm en bootsten de natuurlijke situatie zo goed mogelijk na. Hierdoor is er ruimte voor de oesters om zich voort te planten en een rif te vormen, wat weer een fijne schuilplaats is voor andere zeedieren en planten.
De oestertafels zijn in 2022 in windpark Luchterduinen geplaatst. Door middel van e-DNA-samples, larvensamples en monitoring onderzoeken we nu of deze vernieuwde oestertafels een impuls geven aan de ontwikkeling van schelpdierriffen. De eerste resultaten zijn hoopvol en de nieuwe structuren lijken inderdaad een goede overlevingskans te geven aan de platte oesters, maar om goede conclusies te trekken blijven we onderzoek doen. Zo vindt er een continue kennisopbouw plaats.