Toename waargenomen soorten
Uit het onderzoek, uitgevoerd door duikers en ecologen van Waardenburg Ecology en The Rich North Sea, blijkt dat het aantal waargenomen soorten is toegenomen van 25 in 2021 tot 39 in 2024. De resultaten zijn veelbelovend, maar er is aanvullend onderzoek nodig om andere mogelijke verklaringen voor deze toename – zoals verbeterd zicht – uit te sluiten. Rond de vier structuren werden onderwateropnames gemaakt en geanalyseerd. Op de constructies groeiden pruimanemoon en hanepootkreeft, terwijl in en rond de constructies rifbouwende wormen, mosselen en verschillende roofvissen werden gezien. Voor het eerst werden ook zeepalingen en kabeljauw in de buurt van de structuren gevonden.

Perenhout als biologisch afbreekbare structuur
Tijdens de missie werd een deel van de (T)REE(F)-structuur, waaraan biologisch afbreekbaar perenhout is bevestigd, uit het water gehaald voor verdere inspectie door het NIOZ. Deze analyse zal de stabiliteit van dit type hout bepalen en welke organismen erin en erop zijn gaan groeien. Dit zal waardevolle inzichten opleveren in de geschiktheid van perenhout als natuurlijk afbreekbaar substraat en de rol die het kan spelen in toekomstige onderwaterconstructies.
Belang voor toekomstige herstelinspanningen
De resultaten zijn veelbelovend en tonen aan dat kunstmatige riffen een rol kunnen spelen in natuurherstel en biodiversiteitsverbetering in offshore windmolenparken. Deze structuren bieden habitat aan verschillende soorten en dragen bij aan een gezonder ecosysteem in de Noordzee. Door te blijven monitoren en leren, kunnen we deze structuren optimaliseren en zo hun effectiviteit verbeteren.
Lees meer over dit project in onze Toolbox.